Nämä ovat melko vähähiilihydraattinen leivän korvike, jota nautin perinteisesti emmentalin kanssa aamuisin. Joskus päälle pääsee myös voita tai jotain leikkelettä, joita on tosin hyvin vaikea löytää sopuhintaan peruskaupoista (lähes 100 % kaupan valmisleikkeleistä sisältää mm. glukoosia ja hiivauutetta, joita tulee välttää). Sillon tällöin ostan yhtä tiettyä meetvurstia, mutta sianlihaakaan ei tulisi järjettömiä määriä syödä.

Olen kehittänyt näille oman reseptini Karpin ABC -kirjan seesami-juustoleipästen (s. 214) pohjalta. Ohje löytynee myös karppaus.infon resepteistä. Olen hakenut paljon vinkkejä ruokavaliooni karppaus.infosta ja kys. teoksesta. Mielestäni juusto kuuluu leivän päälle, eikä kermajuusto (vaikkakin laktoositon kuten tässä ruokavaliossa pitää olla), kuulu muutenkaan suurissa määrin ruokavaliooni.

Näissä on melkolailla yhtä paljon kaloreita (hieman vähemmän) ja suunnilleen saman verran hiilareitakin kuin em. leipäsissä. Makroja eli ravintoainejakaumaa en ole näihin vaivautunut laskemaan, enkä vaivaudu myöskään tulevaisuudessa.

 

MANTELILEIVÄT (noin 10 kpl)

Suosittelen käyttämään silikonista kestoleivinpaperia, jolloin nämä eivät tartu paperiin niin helposti kiinni. Käytän itse laktoosittomia maitotuotteita, jotka toimivat tässä aivan normaalisti. Lisäksi mitä rasvaisempi maitotuote, sitä mehevämpi leipä. Näitä voi ja kannattaa myös pakastaa, niin säilyttävät "tuoreutensa" paremmin. Käytän näiden valmistuksessa usein vääräoppisesti (?) haarukan sijaan vispilää, niin saan mahdollisimman tasaisen lopputuloksen.

 

Ainekset:

200 gr (purkki) kermaviiliä tms. hapatettua kermaa

4 kananmunaa

2 tl leivinjauhetta

1 rkl psylliumia (esim. Cocovi)

ripaus suolaa tai muita haluamiasi mausteita

1,5 dl seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä

n. 5 dl mantelijauhetta (esim. Sallinen, maustehyllystä)

 

Valmistus:

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Vatkaa sekaisin kananmunat ja kermaviili, lisää psyllium. Lisää muut aineet ja anna psylliumin turvota muutama minuutti. Taikinasta ei tule tavallisen viljaleipätaikinan mukaista kiinteää mötikkää.

Jätä taikina melko löysäksi, niin se kohoaa uunissa paremmin ja leivistä tulee kuohkeampia (jätin aina viljasämpylätaikinankin tällaiseksi). Lusikoi (käytä apuna toista lusikkaa kaapimiseen) pellille haluamasi kokoisia leveitä kekoja (kohoavat ja levenevät melko vähän uunissa) ja paista uunissa alatasolla noin vartti, tai kunnes leivät ovat ruskeita.

Syö lempipäällisesi kanssa!

Sara