Päätin, halusin ja himoitsin tehdä jotain hyvää kaalista, sillä rakastan kaikenlaisia uunissa valmistettavia kaaliruokia. Tällä kertaa päätin kaapista löytyneen Koskenlaskijan (viherpippurin makuinen) innoittamana vääntää "pikaruokaa" uunissa eli Koskenlaskija-kaali-jauhelihalaatikkoa. Maistuu muuten ihan vanhalta kunnon makaronilaatikolta! Ei tosin ole tätä kyseista ruokalajia ikävä, kun näin saa paljon maukkaampaa ja ravitsevampaa... :)

Oli niin "kiire" saada laatikko uuniin, että kaikki perusmausteet (kuten sipuli ja valkosipuli) jäivät laittamatta, joten ensi kerralla aion laittaa makeutta tuomaan myös reilusti keltasipulia.. Tämä on kaiken kaikkiaan hävyttömän nopea tehdä, enemmän menee aikaa välineitä ja astioita tiskatessa.. :)

 

JUUSTOINEN KAALILAATIKKO UUNISSA (tästä tulee keskikokoinen uunivuoallinen)

 

Ainekset:

öljyä ja voita paistamiseen

400-500 g naudan tms. jauhelihaa

n. 200 g sulatejuustoa (esim. paketti Koskenlaskijaa)

1 dl kermaa (oli jäänyt yli munakkaasta)

n. 1 kg kaalia (käytin valkokaalia)

suolaa ja pippuria maustamiseen

 

Valmistus:

Kypsennä naudan jauheliha reilusti voin ja öljyn sekoituksessa, sulata joukkoon juusto ja lisää kerma. Kaada seos uunivuokaan odottelemaan. Tässä vaiheessa sopii kuullottaa mukaan myös ne sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla.

Laita uuni lämpenemään hieman alle 200 asteeseen (laskin hieman lämpötilaa loppuvaiheessa, ettei pinta pääse palamaan kovin pahasti).

Pilko kaali sopivaksi silpuksi ja kuullota öljyssä kymmenisen minuuttia, tai kunnes kaali alkaa valmistustavan mukaisesti hieman kuultaa. Itse jätin melko rapsakaksi.

Sekoita ainekset keskenään vuokaan, taputtele pinta suht. tiiviiksi (jotta pinta ei pala niin herkästi). Paista noin uunin alatasolla puolisen tuntia, vähennä hieman lämpöä ja anna olla tarpeen mukaan vielä hetken. Kaikki on ennen uunia kuitenkin kypsää, joten ota ulos kunnes pinta on saanut mukavasti väriä. Silloin pitäisi ainesten olla jo balanssissa.

Nauti esimerkiksi raikkaan salaatin kera, meinaa tosi tuhtia kamaa. :) Ensi kerraksi taidan yrittää kehittää jostain lihattoman kaalilaatikon! Olis meinaa halvempaakin..

 

Bonuksena muutama vinkki päivien ruokapuolen iloksi, joita käytän itse ahkerasti:

- valmista kahvi siten, että lisäät siihen valmistusvaiheessa (käytän itse pressopannua) esim. kardemummaa, kaakaota tai kanelia - saat makukahvia haluamasi mukaan, eikä tarvitse hankkia kalliita valmiita makukahveja (joiden pakkauskootkin ovat turhan isoja hetkelliseen himoon)

- lisää limppariin (itse sorrun silloin tällöin pepsi maxiin) limeä tai sitruunaa sekä jääpaloja jos niin hyvin on päässyt käymään - saat mukavan ja raikkaamman juoman alkuperäisestä

Sara