HS-ruokavalioon eivät perinteisesti kuulu todellakaan mitkään suklaa tai vastaavat herkut, mutta koska elämme vain kerran, olen uskaltanut maistella myös tummaa suklaata päiviäni sulostuttamaan ja olenkin kokeillut jos jonkinlaista laatua.

Niinpä päätin sanoa muutaman sanasen maistamistani suklaista. Olen huomannut, että makuaistini on kehittynyt tykästymään yhä vain tummempaan suklaaseen. Toisaalta on myös sellaisia suklaalemppareita, joihin ei niiden sokeripitoisuuden vuoksi kannattaisi tässä ruokavaliossa koskea pitkällä tikullakaan.. Vaan välilläpä on ihan pakko.. :)

 

Fazer Exclusive Thin Dark (70%) on Fazerin lahja tumman suklaan ystäville; tämä on hyvä ja ns. kiltti tumma suklaa, joka maistuu varmasti monille ja myös maitosuklaan ystäville. Tästä kuitenkin on onnistuttu jotenkin kitkemään pois kaakaon eri vivahteet ja kitkeryys, joka mielestäni kuuluu tumman suklaan makuun ja taltuttaa myös osaltaa suklaan himoani. Toimiva perussuklaa kuitenkin.

Stockmann Deli tumma käsintehty suklaa (n. 70%) Se, etten edes muista miltä tämä maistuu, kertonee tarpeeksi. Lähinnä tämä oli kai sellaista, jota voisi käyttää perusleivonnassa, muttei kuitenkaan esimerkiksi sulaneena muffinin päällä, nimittäin tämä oli melko hajutonta, mautonta ja mitättömän makuista. Saattaisi olla "helppo" suklaa sellaisille, jotka ovat tottuneet perinteisen maitosuklaan makuun ilman kitkeryyttä ja kaakaomaisuutta.

Lindt Excellence (70%) on hyvä tumma perussuklaa, ja käy meikäläisen suuhun ilman mitään sanomista; on tasainen, pehmeä ja mukava perussuklaa, jota voisi käyttää esimerkiksi leivonnaisten päällä tai miksei joukossakin.

Lindt Excellence Intense Mint (47%) on allekirjoittaneen ehdoton lemppari maustetuista suklaista (oikeastaan muut kuin mintulla maustetut suklaat eivät uppoa, en tykkää hedelmillä tai marjoilla maustetuista lainkaan) ja myös näistä kaikista luetelluista paras suklaa. Tätä voisi syödä, syödä ja syödä.. Päivästä toiseen, sen verra on hyvää! Harmittavaa on, että kaakaopitoisuus on hävyttömän pieni! Tarkoituksena on opetella tekemään itse raakasuklaata mintun makuisena, jo tilatut tarvikkeet kun saisi käsiinsä..!

Kalev Finest Chocolate Dark (72%) on miedon makuinen tumma suklaa, johon on lisätty vähärasvaista kaakojauhetta, jonka huomaa suutuntumassa (vähän kuin Maraboussa). Kaakaon luonnollinen kitkeryys on onnistuttu vissiinkin tuon jauheen avulla kätkemään, jonka tuloksena on melko pehmeän makuinen suklaa. Maistui muistaakseni miedommalle kuin esimerkiksi Fazerin Exclusive Thin Dark, vaikka onkin hieman (2%) vahvempaa.

J.D. Gross Ecuador (70%) on makea ja täyteläinen herkuttelusuklaa, jota saattaisi vetää kitusiinsa vaikka koko levyn yhdellä kertaa; sen verran makea ja herkullisen pehmeä tumma suklaa tämä on! Suosittelen lämpimästi niille, jotka eivät ole tummia suklaita pahemmin kokeilleet.

J.D. Gross Arriba Superieur (81%) on tähän mennessä koetuista paras maustamattomista tummista suklaista, jopa edellinen 70% perussuklaa on liian epäkaakaomainen, joskin sekin on herkullista. Tätä ei tee mieli syödä koko levyä kerralla, mikä on varsin mainio asia suklaahullulle! Jää hyvä ja kaakaoinen maku suuhun. Sopisi varmasti tummapaahtoisen kahvin kaveriksi pullan sijaan.

Lidl Fairglobe Dark Chocolate (70%) on siitä jännä tumma suklaa, että se maistuu mielestäni hieman kookokselta, vaikka aineisosaluettelossa ei ole kookosesta mitään mainintaa. Johtuneeko käytetyn kaakaolajikkeen ominaisesta mausta? Tämä on ihan hyvä perus tumma suklaa, joka ei kuitenkaan allekirjoittaneen mielestä voita "aidon" makuista suklaata, ainakaan jos on molempia saatavilla. Tämän voisikin mielestäni nimetä "kookoshullun suklaaksi".

Bellarom Finest Dark Chocolate (74%) on taas näitä suklaita, joista en oikeastaan "muista" paljoa - liittyneeko jonkinlaiseen suklaahumalaan?? Muistaakseni tämä oli kuitenkin sellaista mukavan pehmeää ja hyvän makeaa suklaata, joka sopisi hyvin leivontaan kuten muffineihin.

Marabou Premium Dark (86%) on omaan suuhuni melko hajuton ja mauton, rasvainen ja jauhoinen yhtä aikaa; tästä puuttui tumman suklaan täyteläisyys ja kermainen suutuntuma, joka "tuo" enemmän makuja esille. Menee kyllä alas pakosta, muttei ole mikään nautinto joten mieluummin vaikka skippaan koko suklaan.

Marabou Premium Cocoa Mint (70%) jossa on krokanttia mukana, on saman tyyppinen kuin edellä mainittu Maraboun tumma suklaa, sillä erolla, että mintun maku on kuitenkin melko hyvä, mutta se tulee luonnottoman kitkerällä säestyksellä. Krokantti parantaa tämän suklaan suutuntumaa, mutta jälkimaku jää huomattavan kitkeräksi verrattuna muihin 70%-suklaisiin.

Lisäksi on olemassa yksi suklaa (jota toin laivalta) jota ei harmittavasti saa Suomesta, vaikkakin olen antanut maahantuojalle tästä palautetta (Cavalierin maustettuja tummia stevia-suklaita löytyy kyllä jo Suomesta). Kyseessä on nimittäin Cavalierin tyystin stevialla makeutettu puhdas tumma suklaa, joka olisi kaltaiselleni HS-potilaalle mitä mainiointa kamaa suklaanhimon kitkemiseen, lisäksi kyseessä on erityisen pehmeä makuinen, lähes maitosuklaata muistuttava suklaa. Olen vakavasti harkinnut tämän suklaan tilaamista jopa ulkomailta.. Epätoivoinen kun olen!

Näitä luetellessa rupesi toden teolla hirvittämään, kuinka hemmetisti sitä suklaatakin on ehtinyt jo napaansa vetää.. Nyt on aivan pakko ottaa jo vähän paussia ja laittaa suklaat piiloon!

Sara