Lähdetään kavereiden kanssa grillailemaan juhannuksena taivasalle (kelien sen meille suodessa) ja tarkoituksenani onkin käyttää grillailutilaisuus hyödyksi. Mutta mitä HS-ruokavaliota noudattavana voin syödä? Olen huomannut, ettei makea minulle enää maistu (hedelmiä lukuunottamatta), joten aion panostaa rehuihin (hehheh), lihaan ja juustoon. Saatan leipoa suolaisen vastapainoksi jotain makeaa (ja maistattaa näitä outouksia myös kavereillani) tai ehkä mieluummin ostaa pari pientä hedelmää, joita ei ole tullut syötyä pariin viime kuukauteen!

HS-ruokavaliossa tulisi välttää maitotuotteita kokonaan (toteutin tätä induktiovaiheessa), mutta koska niistä saa helppoa energiaa (proteiinia ja rasvaa sekä hieman myös valitettavasti sokereita) ja erityisesti maustamaton jogurtti (mahdollisimman rasvainen) tekee hyvää vatsan bakteeristolle, käytän laktoosittomia maitotuotteita. Pääasiassa kulutan emmentalia, maustamatonta jogurttia ja nykyisin joskus myös kevytmaitoa kahvin kanssa. (Tästäkö se alamäki alkaa..?) Lisäksi tulee syötyä lampaan- ja vuohenmaitojuustoja, kuten Pirkan fetaa (lampaan- ja vuohenmaitojuusto) ja Filoksen halloumeja. Niissä en valitettavasti jaksa olla yhtä tarkka laktoosin määrän kanssa, sillä niitä ei ole tarkoitus kuluttaakaan usein ja haluan sallia itselleni näitä pieniä repsahduksia.

Mitä juhannusherkkuja voin itselleni sallia:

- fetasalaattia (vihersalaatti tulee yhden osallistujan puolesta, itse tuon mukanani vain palan fetaa ja kenties jotain muuta pientä, kuten paahdettuja siemeniä ja muutaman oliivin)

- maustekastikkeet kuten itsetehty pesto, kermaviili tai cfreme fraiche (joista jälkimmäiset maistuvat kastikkeina parhaiten sellaisenaan)

- lihat: broileri, kalkkuna, lammas, nauta ja sika (nautaa ja sikaa ei suositella enkä syökään niitä paljoa, mutta tässä menköön läpi vaikkapa gluteenittoman ja glukoosittoman makkaran muodossa)

- kalat (tulisi paketoida folioon ja maustaa sipulilla ja creme fraichella sekä sitruunalla, joten saa nähdä viitsinkö nähdä vaivaa!)

- valkohomejuustoa ei suositella tässä ruokavaliossa, mutta saatan ottaa sitäkin pienen palan ja sen kaveriksi muutaman levyn siemennäkkileipää

En usko aikovani nauttia kovin lihapitoista ateriaa, sillä lihatkin ovat alkaneet pikku hiljaa maistua puulta vaikka miten maustaisi, joten tästäkin "keikasta" tullee melko kasvispainotteinen.

Ongelmana olen huomannut viime viikkoina tätä ruokavaliota noudattaessani, että nälkää en tahdo tuntea enää lainkaan ja siten unohdan välillä syödä kunnolla; tämä taas näkyy väsymyksenä (alhainen verensokeri ja matalat energiatasot) ja jaksamattomuutena, yleisenä uneliaisuutena ja hajamielisyytenä. Toivottavasti opin tulevaisuudessa syömään paremmin ja parempaa ruokaa!

Sara