Tälle nykyiselle ruokavaliolle ryhtyessäni mietin paljon, että mitä ihmettä sitä voi syödä juurikin aamiaiseksi. Ns. induktiovaiheessa, kun hyvin monet ruoka-aineet olivat kiellettyjä (mm. maito, liha), tulikin syötyä hyvin vähän mitään; lähinnä kananmunaa ja vihreää teetä. Olen muuten huomannut miten hyvä olo kupillisesta vihreää teetä tulee, se tasoittaa vatsaa ja jopa mieltäkin kummasti.

Nyt, kun olen lisännyt maitotuotteiden syöntiä, olen päättänyt alkaa vähentää niitä jälleen ruokavaliosta.. Josko sillä olisi todellakin vaikutusta leikatun polveni kipuihin (jotka lähes katosivat alkuvaiheessa) ja yleiseen olotilaan, kuten karmaiseviin menkkakipuihin.. Vähenisi se buranankin popsiminen hieman! Lisäksi olen ajatellut vähentää lihan syöntiä, mutta tehdä sen ehkä omana erillisenä kokeilunaan, jotta muutoksen huomaa paremmin. Kuitenkin jos tämä maitokokeilu tepsii, ei edellä mainittuun liene suurempa tarvetta..

Aion juoda kaapissa olevan kahvimaidon loppuun (onneksi sitä on vain 2,5 dl tölkki), enkä osta enää lisää juustoa kaappiin (saatanpa laittaa nykyisen palan sopivina annoksina pakkaseen, jos herkuttelun tarve iskee tai tarvitsen salaatiin helppoa prodea). Jogurtti on maitotuotteista sallittujen listalla sen sisältämien hyvien bakteerien takia, ja siitä aion pitääkin kiinni.

Hyviä aamiaisruokia, joita syön tällä hetkellä:

  • vihreä tai valkoinen tee / kupillinen mustaa kahvia (tapanani on juoda maustettuja teelaatuja tai laittaa kahvin sekaan valmistusvaiheessa esim. kardemummaa)
  • keitetyt kananmunat, joita pyrin pitämään jääkaapissa saatavilla, paistetut kananmunat maistuvat paremmin vaikkapa lounaalla (lämmintä en aamuisin tykkää paljoakaan syödä)
  • siemennäkkileipä tai mantelileipä, joihin voi laittaa päälle em. siivuja tai vähän vaikkapa sokeroimatonta maapähkinävoita
  • jogurtti, jossa on rasvaa tallella esim. 4,5-10%, jolloin se pitää nälkää paremmin kuin rasvaton
  • pähkinät, joita voi syödä sellaisenaan tai laittaa vaikkapa jogurtin joukkoon (rouheena tai lastuina)
  • pieni määrä jotain makeaa, kuten rusinat, tai pala jotain hedelmää (joskaan näitä ei ole viime aikoina tullut harrastettua juurikaan)
  • silloin tällöin viikonloppuisin kahvin kanssa tekee mieli napata muutama pala 70-90% tummaa suklaata..

Kaipaan aamuisin syötäväksi jotain neutraalia ja kevyttä; mikään kovin makea, suolainen tai rasvassa paistettu (luonnolliset rasvat oma lukunsa) ei ole makuuni kuin vasta päivällä. Kofeiinia on myös "pakko" saada useina aamuina, se nyt vaan on fakta. Ja toinen "pakollinen" on leipä jossakin muodossa (mantelileipä). Kasviksista tai lihasta en tykkää aamuisin. Täytyy mainita, että tähän ruokavalioon siirryttyäni yleinen vireystila ja olo ovat parantuneet huimasti, ja ilman aamuteetä tai -kahviakin pärjää loistavasti (todistettu niinä aamuina, kun ei ole ollut aikaa tehdä aamiaista). Sen voi juoda hyvinkin vasta ekalla tauolla töissä.

Sara