Ruoka on nykyisin aivan hirvittävän kallista, ja usein tuntuukin "väärältä" syödä oikein, kun siihen menee niin rutosti rahaa. Toisaalta oikein syömällä voi säästää naposteltavissa (jotka ovat kalliita elintarvikkeita suhteessa ravintoarvoihinsa sekä yksinkertaisesti turhuuksia) sekä myös ihonhoitotuotteissa ja muissa näissä tällaisissa asioissa, sillä oikein syömällä pysyy terveempänä.

Olen viime vuosina vähentänyt aika paljon lihan syöntiä (pidän kyllä lihasta ja kalasta), ja pääosin syönkin sitä äitini lahjoittamana (ostaa hyvistä tarjouksista esim. kuhaa ja hyviä lihoja) tai alennusten perusteella. En osta juurikaan normaalihintaista lihaa ja kalaa, onneksi minulla on pakastin!

Muita tapoja, joilla pyrin vaikuttamaan ruokamenoihin:

- syön paljon kananmunaa monessa muodossa, sillä se on terveellistä, herkullista ja edullista; usein syön aamuisin pari keitettyä kananmunaa sekä 100-200 gr (rasvaista) jogurttia, joka pitää hyvin nälkää päivän ruokailuun, varsinkin jos lisää jogurttiin hieman esimerkiksi pähkinärouhetta; leivonnassa kananmunaa menee runsaasti

- välipaloiksi pyrin syömään jotain simppeliä ja rasvaista, kuten pähkinöitä tai juustoa; näitä ei tarvitse paljoa syödä pitämään verensokeria yllä; niillä ei kuitenkaan kannata hiilareiden vuoksi yrittää tukkia isoja näläntunteita

- kahvi saattaa lisätä minulla ns. feikkiä näläntunnetta, mutta kun sen nauttii maitotilkan kera, ilmiötä ei tule ainakaan yhtä vahvana

- syön jonkin verran tofua, joka antaa ruokaisuutta esimerkiksi salaatteihin ja kasvissosekeittoihin; yksi hyvä perusruoka on tofu-tomaattikeitto, johon tulee pehmeää tofua (ohje tähän tulossa!); halvempaa perustofua löytää etnisistä kaupoista, kuten Hakaniemen Vii Voanista

- ostan pavut kuivattuina ja keittelen niitä aina välillä pakkaseen sopivina pakasterasia-annoksina, josta ne voi käyttää suoraan ruoanlaitossa esim. curryihin hieman sulaneina - papuannoksen hinnaksi tulee kolmen euron sijasta alle euron, ja vieläpä luomuna! esim. www.olivian.fi tarjoaa edukkaita luomupapuja

- pyrin hyödyntämään kotimaisia halpoja kasveja: kaaleja ja juureksia, jotka pitävät hyvin nälkää ja ovat muutenkin terveellisiä; en kuitenkaan syö lainkaan esim. perunaa ja juureksiakin käytän nykyisin rajoitetusti niiden sisältämän tärkkelyksen vuoksi

- jo HS-ruokavalion puolesta olen jättänyt pastat ja vastaavat kokonaan pois ruokavaliosta, ja tuntuu siltä, että esimerkiksi jauhelihasoosi ilman pastaa pitää paremmin nälkää kuin sen kanssa, vaikka annoksen koko olisikin isompi sen kera - syön mieluummin mukana vaikkapa muutaman tomaatin arjen pikaruokana (viljojen verensokerivaikutus)

- hedelmät lisäävät allekirjoittaneen näläntunnetta, siispä syön niitä hyvin harvoin ja vain jälkiruokana; mikäpä sen parempaa kuin ihanan makea nektariini halloumisalaatin kaveriksi!

- syön harvemmin, mutta paremmin; käytän täysrasvaisia tuotteita, ja syön kerralla riittävän määrän, jolloin aterioiden välillä ei tule syötyä yhtä herkästi; tämän HS-ruokavalion ongelmana tai etuna voi pitääkin sitä, ettei normaalia näläntunnetta esiinny lähes ollenkaan

Tarkoituksena on pyrkiä syömään mahdollisimman energiatiheää ruokaa salaattien, kasvisten ja juuresten ryydittämänä. Tällöin nälkää ei tarvitse nähdä. Ylipäätään normaalirasvaisten tuotteiden käytön puolesta puhuvat seuraavat seikat:

- ne ovat usein vähintään yhtä halpoja, kuin vähärasvaiset ja jopa halvempia kuin rasvattomat

- ne pitävät paremmin nälkää ja pienempinä määrinä, sillä vähärasvaista ruokaa täytyy syödä hieman enemmän nälän tyydyttämiseksi

- niissä käytetään vähemmän lisäaineita kuin käsitellyissä kavereissaan - puhtaampaa ruokaa

- yhdessä kuitujen kanssa ne pitävät nälkää sekä vatsan toiminnan kunnossa paremmin