Tapaan yleensä sunnuntaisin "luistamaan" ruokavaliostani, joka on siis tarkka hiilareista ja sokereista. Monesti syön tätä samaa ruokaa myös töissä viikolla, mutta silloin tasapainotan hiilareiden saamista aamu- ja iltapalalla. Olen huomannut, ettei yllättävänkään hiilihydraattipitoinen ruoka (jopa 40-50 gr päivässä) kaada hyvinvointiani ts. lisää HS:n oireita juuri lainkaan. Tämä on täysin yksilöllistä.

Niinpä päätin tänään tehdä herkkuruokaani currya; tai ainaki "currya" Saran tapaan.. Pitäisi joku päivä käydä hakemassa ihan oikeita mausteita näitä varten. Tämä on äärimmäisen tuhtia kamaa, kun vielä käyttää riisin korvikkeena raastettua tofua. Itse lisäsin tofun curryn sekaan (on maukkaampaa), mutta sen voi paistaa ja tarjota myös erikseen.

Hiilareita tässä ruoassa tuottavat lähes kaikki ainesosat:

  • kookoskerma
  • tomaattimurska
  • linssit
  • pavut
  • sipulit
  • tofu

Aiheeseen liittyvät käsitteet glykeeminen indeksi ja glykeeminen kuorma, joista tulee juttua myöhemmin.

Jotkut tykkäävät käyttää curryn lisäkkeenä jopa perunaa (makeahko peruna sopii tähän hyvin, jos perunaa pystyy syömään), ja joihinkin curry-ruokiin peruna kuuluu perusainesosana. "Edellisessä elämässäni" tein kerran peruna-porkkana-currya, joka oli super hyvää.

Kasvisversion tästä saa yksinkertaisesti jättämällä broilerin pois.

 

BROILERI-KOOKOSCURRY

(annosmäärä riippuu käytetystä ainesmäärästä sekä luonnollisesti annoskoosta)

 

Ainekset:

öljyä

kevätsipulia

purjoa

valkosipulia

currya (reilusti)

inkivääriä (tuore paras)

paprikamaustetta

suolaa, pippuria

tofua raastettuna

punaisia linssejä ( hieman suurustamaan)

tomaattimurskaa

broileria paloina

kikherneitä

adukipapuja

kookosmaitoa tai -kermaa

vettä

 

Valmistus:

Pilko valmiiksi sipulit, broileri ja raasta tofu. Itse käytin pakastimesta löytyneitä valmiiksi keitettyjä papuja, mutta jos käytät purkkipapuja, huuhtele ne suolavedestä. Huuhtele linssit.

Kuullota öljyssä (käytin tilkan seesamiöljyä ja reilusti oliiviöljyä) purjo, sipuli ja valkosipuli, lisää mausteet ja kääntele vähän aikaa. Lisää raastettu tofu ja linssit, ja anna niidenkin maustua hetken aikaa.

Lisää tomaattimurska ja broileri sekä pavut ja kypsennä. Lisää kookosneste ja mahdollisesti vettä, ja anna hautua niin pitkään kuin vain maltat! Anna nesteen hieman haihtua. Nauti, ja äläkä ahmi vaikka onkin hyvää - tulee ylläriähky!

Sara