En ole HS-ruokavalioni aikana leiponut kuin muutaman kerran makeita leivonnaisia epäonnistuen siinä lähes joka kerta (muffinikokeilua lukuunottamatta). Ongelmana on pääosin ollut vain leivonnaisten maku. Nyt olen kuitenkin löytänyt uuden apuvälieen keittiöön, joka rohkaisi minua tänään kokeilemaan jälleen myös makeita leipomuksia; se on nimittäin KAHVIMYLLY!

Ostin jokunen viikko sitten DeLonghin kahvimyllyn (KG89 Professional), jolla kokeilin vihdoin tänään ensimmäistä kertaa jauhaa pähkinöitä (eli tehdä niistä tuoretta jauhoa, jossa on kaikki rasva tallella). Ja ai että, en ainakaan hasselpähkinäjauhoa osta enää ikänä valmiina kaupasta, sen verran ihanan makuisia tuli! Näitä jauhoja aion kokeilla varmasti myös jogurtin joukkoon huomenna - sen verran makeita ja pehmeitä jauhoja tällä sai aikaan!

Kokeilin käyttää jauhoja tänään myös mantelileipien aineksena pelkkien mantelijauhojen lisänä, ja huomasi kyllä, että täysrasvaisena niitä tarvittiin suhteessa enemmän kuin mantelijauhoja, joissa osa rasvasta on poistettu; kokeilin jauhaa hasselpähkinöiden sekaan myös muutaman mantelin ja huomasin, miten rasvaisia ne ovat luonnostaan. Ja jotta tässä ei olisi epäselvää, niin silloin, kun rasvaa on poistettu pähkinöistä ennen niiden jauhamista, jauhoja tarvitaan suhteessa vähemmän, aivan kuten tavallisessa leivonnassa verratessa tuoreita ja pitkään kaapissa kuivuneita jauhoja. Kuivat jauhot imevät itseensä siis enemmän nestettä, kuin tuoreet/kokorasvaiset.

Jotta tilanne ei olisi liian täydellinen, asiaan liittyy kuitenkin yksi pulma: pähkinöitä on pakko rouhia hyvin pieneksi, jotta ne menevät myllyn läpi, ja välillä silloinkin esiintyy ongelmia (kenties pähkinöiden rasvaisuudesta johtuvan liukkauden takia). Tämän vuoksi ajattelin hankkia vielä joko morttelin tai muun apuvälineen, joilla saa pähkinöitä pienennettyä helpommin. (Sille on ilmennyt toki muutakin tarvetta.) Kokonaisten pähkinöiden hienontaminen pelkällä veitsellä on nimittäin melko jännittävää hommaa.

Tai josko keksisin laittaa ne vaikkapa leivinpaperin ja keittiöpyyhkeen väliin ja hakata lihanuijalla..? Mutta eihän minulla ole semmoistakaan.. Ja taas käy tie Prisman keittiöosastolle! Alkaa köyhtyä tämä neiti hyvää vauhtia näissä leivontapuuhissa. Pitäisiköhän lopettaa..?

Sara

 

EDIT. 4.7.2013: Päädyin säästämään rahaa, ja ratkaisin pähkinöiden murskaamisen seuraavasti: 1. laita pähkinät esim. minigrip-pussiin tai vastaavaan, vedät ilman pihalle ja levitä tasolle 2. kääri pähkinäpussi levynä esim. keittiöliinan väliin 3. ota käteen tonnikalapurkki ja hakkaa pähkinät tohjoksi 4. iske pähkinärouhe kahvimyllyyn 5. tadaa!