Juhannuksen kunniaksi ajattelin, että leivon jonkinlaisen juustopiirakan, jota on hyvä syödä myös kylmänä. Niinpä lähdin soveltamaan erään juustopiirakan ohjeen pohjalta tavallista piirakkaa tavallisilla täytteillä (www.alakarpisti.com/yksinkertaisesti-herkullinen-juustopiirakka/). Tässä on jonkin verran hiilareita, mutta toisaalta tätä tulee syötyä kerralla aika pieni määrä. Plussaa on se, että perusainekset ovat hyvin simppeleitä.

Erityisvaatimuksena tämän valmistuksessa oli se, että yksi juhannusseurueesta on pähkinäallergikko, ja halusin antaa kyseiselle ihmiselle mahdollisuuden maistaa tätä. Normaalisti olisinkin käyttänyt mantelijauhoja kookosjauhojen sijasta, sillä tykkään kookoksen mausta enemmän makeissa syötävissä. Lisäksi kyseisen kaverini elimistö ei tykkää sipuleista, joten nekin jäivät pois. Normaalisti olisin kuullottanut tähän mukaan myös keltasipulia ja valkosipulia. Ja kertana kiellon päälle melkein unohtui mainita, että katkarapuja tässä on tonnikalan sijaan siksi, että yksi seurueesta ei syö kalaa tai lihaa, mutta syö katkarapuja..!

 

KATKARAPU-FETA-VIHERPAPU-JUUSTOPIIRAKKA

 

Annoksesta tulee noin 20x25 cm kokoinen uunivuoallinen tai noin 25 cm kokoinen piirakkavuoallinen.

 

Ainekset:

5 isoa kananmunaa

n. 300 gr juustoraastetta

reilu 1 dl kookosjauhoja (tuntuman mukaan)

1,5 dl kermaa (käytin ruokakermaa)

vihreitä papuja paloina (pakaste)

katkarapuja (pakaste)

n. 100 gr fetaa murennettuna

suolaa, pippuria ym. maun mukaan

 

Valmistus:

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Murusta feta, raasta juustot (jos et käytä valmista raastetta) ja puristele ylimääräiset sulamisvedet pavuista ja katkaravuista. Itse annoin olla näiden kahden viimeisen valumassa siivilässä ja lisäksi sulamassa jonkin aikaa huoneenlämmössä ennen valuttamista.

Tee ensin pohja (poikkeaa alkuperäisestä ohjeesta): vispaa 3 kananmunaa sekaisin, lisää kookosjauho ja vatkaa hanakasti sekaisin nämäkin. Sekoita noin 100 gr juustoraasteesta (kannattaa käyttää esimerkiksi sini-, puna- ja/tai mustaleimaa makua tuomaan, käytin kahta eri laatua) käsin taikinaan, joka minulle muodostui todella kiinteäksi. Ensi kerralla laitan hieman vähemmän kookosjauhoja. Painele piirakkavuoan pohjalle ja esipaista noin 15 minuuttia alatasolla.

Sekoita sitten täyte (oma sovellus juustotäytteestä): vispaa kulhossa 2 kananmunaa, 1,5 dl kermaa ja lähes loput juustoraasteesta sekä mausteet. Jätä juustoa hieman pinnalle ripoteltavaksi. Sekoita joukkoon pavut, feta ja katkaravut. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita ja lisää loppu juustoraaste.

Paista 175 asteessa alatasolla puolisen tuntia, tai kunnes pinta on ruskistunut. Sopii syötäväksi niin lämpimänä kuin kylmänä. Joku kerta taidan kokeilla valmistaa tätä samaa pienissä annosvuoissa; olisi varmaan loistava eväs töihin vihersalaatin kanssa!

 

Ensi kerralla laitan katkarapujen tilalle tonnikalaa ja papujen seuraksi paprikaa ja sipulia. Lisäksi taidan kokeilla aurajuustoa fetan tilalle. Jotenkin tuntui siltä, vaikkakin vähän vaikea uskoa, että tämä kaipaa vieläkin enemmän suolaisuutta..

Ja pienenä vinkkinä pizzaa kaipaaville, tämä maistui lähes siltä! Johtuneekohan juuston määrästä... :)

Sara